Rakovina prostaty s vasektomií prý nesouvisí

21.9.2016 17:58 Source: Famous
Rakovina prostaty s vasektomií prý nesouvisí

SEATTLE – Řada mužů se od roku 2014 začala přerušení chámovodů obávat. Před dvěma roky totiž publikovali urologové z Harvardovy univerzity studii, podle níž existuje mezi vasektomií a vyšším rizikem rakoviny prostaty vztah. Americká onkologická společnost ale tvrdí, že v jejím výzkumu, který sledoval desetinásobný počet mužů, se nic takového neprojevilo. A riziko rakoviny prostaty spíš souvisí s obezitou a kouřením.

„Celková váha všech důkazů hovoří o tom, že vasektomie nezvyšuje výrazně žádný typ rakoviny prostaty,“ tvrdí doktor Eric Jacobs z Americké onkologické společnosti.

Jeho tvrzení se opírá o sledování 363 tisíc mužů, zatímco vědci z Harvardovy univerzity pracovali s desetinovým počtem.

„Vasektomie je rychlá, nenákladná a dlouhodobá metoda antikoncepce. Pokud tu neexistuje souvislost s vyšším rizikem, nikoho bychom od ní neměli zrazovat,“ míní doktor Jacobs.

Vědci z Harvardovy univerzity v roce 2014 přišli s tvrzením, že muži, kteří vasektomii podstoupí, jsou o deset procent víc ohroženi agresivní formou rakoviny prostaty.

Studie urologů z Harvardovy univerzity se opírá o čtyřiadvacetileté sledování padesáti tisíc mužů. Ve sledovaném období od roku 1986 do roku 2010 onemocnělo rakovinou prostaty 6 023 mužů a z toho 811 smrtelnou formou. Každý čtvrtý muž ze sledované skupiny měl vasektomii.

„Muži s vasektomií byli ohroženi rozvojem agresivní formy nádorového onemocnění prostaty více. Riziko rozvinuté formy choroby u nich bylo o dvacet procent vyšší a riziko úmrtí bylo o devatenáct procent vyšší,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity, kteří výsledky publikovali v odborném časopise Journal of Clinical Oncology.

I když statisticky čísla vycházejí jako poměrně vysoká, odborníci z Harvardovy univerzity přiznávají, že absolutní riziko je nízké. Během čtyřiadvaceti let zemřelo na rakovinu prostaty šestnáct z tisíce mužů.

21.9.2016 17:58

More articles