Vůči antibiotikům rezistentní kapavka je na vzestupu a stále odolnější

8.1.2019 05:50 Source: Famous
Vůči antibiotikům rezistentní kapavka je na vzestupu a stále odolnější

EDINBURGH – Světová zdravotnická organizace opět vydala varování před promiskuitním sexuálním chováním. Lidé, kteří nepoužívají ochranu a často střídají partnery, se vystavují riziku infekce kapavkou, která je velmi odolná vůči většině známých antibiotik. Bohužel s přibývajícím počtem nakažených stále roste její odolnost vůči lékům.

Britští epidemiologové tvrdí, že ze všech diagnóz kapavky v roce 2017 bylo vůči ciproflaxinu rezistentních více než šestatřicet procent případů. To je o tři procenta více než v roce předchozím. Odolnost vůči azithromycinu vzrostla meziročně ze 4,7 procenta případů na 9,2 procenta.

Kapavka je tedy stále agresivnější a přibývá také nakažených touto pohlavně přenosnou chorobou. Infekce je přenosná z penisu, vagíny, análního otvoru ale také ústní dutiny. A může infikovat rovněž oči při potřísnění infikovanou semennou tekutinou.

Loni přitom britští lékaři léčili muže, jehož kmen kapavky byl extrémně odolný a nereagoval na kombinovanou léčbu ceftriaxonem a azithromycinem. Pomohl až lék ertapenem.

Podle Světové zdravotnické organizace by se mohla kapavka stát odolnou vůči všem známým antibiotikům v řádu několika let. Ta také uvádí, že odolný kmen kapavky byl potvrzen v sedmadevadesáti procentech zemí světa včetně Česka.

U mnoha infikovaných se dlouhodobě nevyskytují žádné symptomy. Každý desátý muž a každá pátá žena přenášejí infekci bez toho, aniž vědí o tom, že jsou sami nakaženi.

8.1.2019 05:50

More articles