Archeologové nalezli v Anglii obří rytinu penisu, kterou tam zanechali Římané

4.3.2019 04:20 Source: Famous
Archeologové nalezli v Anglii obří rytinu penisu, kterou tam zanechali Římané

NEWCASTLE – Osmnáct set let přečkávala rytina ztopořeného penisu a varlat ve stěně kamenolomu nedaleko Hadriánovy zdi v anglickém hrabství Cumbria, aby pobavila dnešní oči. Výsledek tvořivosti některého z Římanů z roku 207 našeho letopočtu odhalili před pár dny archeologové z Newcastlu. Rytina dokazuje, že potřeba zobrazovat mužské pohlavní orgány v plné polní je člověku vlastní po tisíce let beze změny.

Podle historiků z Newcastleské univerzity však není rytina vyjádřením touhy pobuřovat, ve druhém a třetím století po Kristu byla pro Římany symbolem štěstí. Ale na zdi zaniklého kamenolomu, v němž Římané dobývali stavební materiál pro Hadriánovu zeď, byla nalezena celá kolekce obrazců, falus nebyl tím jediným a nejpodstatnějším. Ačkoli dnešního člověka asi zaujme nejvíce, protože je – bohužel – penis ještě stále příliš tabuizovaným tématem.

„Tyto rytiny jsou velmi náchylné k další postupné erozi. Máme jedinečnou možnost je ještě zachytit tak, jak vypadají v roce 2019, použitím nejmodernějších technologií, tím je zachováme pro další studium v budoucnosti,“ uvedl profesor Mike Collins z Newcastleské univerzity.

4.3.2019 04:20

More articles