Rakouská obec „Šukálov“ změnila své jméno

28.11.2020 11:36 Source: Famous
Rakouská obec „Šukálov“ změnila své jméno

LINEC – Rakouská obec Fucking je malou vesničkou uprostřed Rakouska, o kterou nikdy nikdo nejevil zájem. Ale pak přišla globalizace, rozšířilo se používání angličtiny a z názvu, který nemá v němčině žádnou vulgární konotaci, se stala senzace. Česky by se dal název přeložit jako Šukálov. Místním by nevadila humorná stránka věci, ale turisté mířící do vesnice se chovali většinou jako zvířata. Nikdo v obci nepřespal a neutrácel peníze, zato neustále mizely značky označující začátek a konec obce. Proto se občané rozhodli název jednou provždy změnit. Z Fuckingu je Fugging.

„Opravdu už k tomu nechci říkat nic víc, máme po krk mediálního šílenství, které chceme nechat minulostí. Nic dobrého nám tato pozornost nepřinesla. Byly tu davy, ale nikdo do obce nic nepřinášel krom hluku a potíží,“ uvedla starostka Andrea Holznerová v rozhovoru pro DW.
Obec byla založena v jedenáctém století a podle všeho její název souvisí s Adalpertem von Vuckingenem, který v oblasti žil. Jiní historikové poukazují na fakt, že v oblasti žil už v šestém století bavorský šlechtic Focko a i on mohl být zdrojem pojmenování.
Proč a kdy se z Fukingu stal Fucking, nikdo netuší. Ale mapy z počátku devatenáctého století ještě uvádění Fuking. Od 1. ledna bude obec nově zapsána jako Fugging.
Vulgárně znějící názvy obcí nejsou výjimkou ani v Česku. Máme Řitku či Pičín. A u sousedů v Polsku je dokonce obec Kokot. A v Tchaj-peji mají čtvrť, která foneticky zní jako šulin s přepisem do latinky Shulin.

28.11.2020 11:36

More articles