Protilátky proti spermiím by mohly být novou formou antikoncepce

16.7.2021 02:10 Source: Famous
Protilátky proti spermiím by mohly být novou formou antikoncepce

BOSTON – Některé ženy produkují s vaginálním sekretem protilátky, které likvidují spermie. To může být závažný problém a vést k neplodnosti ženy. Vědci z Bostonu ale lidské protilátky proti spermiím (HCA) zkoumají jako novou metodu antikoncepce. Chtějí jimi obohatit vaginální gel, který by se aplikoval na penis nebo přímo do vagíny. Protilátky totiž zneškodní spermie do patnácti vteřin po styku s nimi.

Vědci z Bostonské univerzity na vývoji antikoncepčního gelu spolupracují s technology ze společnosti ZabBio v San Diegu. A HCA začali testovat v první fázi lékařského vývoje na lidech. Zatím mají laboratorně ověřeno, že spermie se po styku s HCA po patnácti vteřinách přestanou pohybovat a doslova se srazí jako kyselá smetana.

„HCA bychom mohli aplikovat do vagíny v rozpustném filmu a získat tak antikoncepci, kterou by bylo možné použít v danou chvíli, ale která by neovlivňovala plodnost a menstruační cyklus ženy,“ míní profesorka Deborah Andersonová z Bostonské univerzity.

Protilátky HCA přitom nezpůsobují záněty či dráždění vaginální sliznice. Gel by bylo možné použít tehdy, když by žena chtěla či potřebovala zabránit početí. Stačilo by ho aplikovat před souloží. Odpadá přitom pravidelné užívání hormonálních pilulek, které navíc mají nežádoucí vedlejší účinky.

O vývoji preparátu informoval prestižní vědecký časopis Lancet.

16.7.2021 02:10

More articles