Elektronické cigarety poškozují plodnost mužů stejně jako steroidy, cigarety a alkohol

17.1.2022 10:25 Source: Famous
Elektronické cigarety poškozují plodnost mužů stejně jako steroidy, cigarety a alkohol

LONDÝN – Britští experti zařadili používání elektronických cigaret na seznam škodlivého chování, které poškozuje plodnost mužů. Podle odborníků z Britské asociace pro plodnost poškozují elektronické cigarety mužské sperma stejně jako tabákové cigarety, alkohol či steroidní hormony užívané mnoha kulturisty (moderně řečeno bodybuildery).

Podle Britské asociace pro plodnost je užívání elektronických cigaret dokonce zhoubnější než častá koupel v horké vodě, nošení slipů a upnutých boxerek či práce s notebookem na klíně.

Vědci z Kodaňské univerzity i z Londýnské univerzity prokázali, že mužům poté, co začnou používat elektronické cigarety, výrazně poklesne počet zdravých spermií v ejakulátu. Navíc se také sníží počet těch spermií, které mají zdravé bičíky a jsou schopny doputovat až k vajíčku.

„Víme, že látky obsažené v příchutích umělých cigaret můžou být toxické pro spermie. Máme oprávněné obavy z používání těchto přístrojů u mladých mužů, u kterých může používání vést ke snížené plodnosti či přímo neplodnosti,“ vysvětluje v rozhovoru pro deník The Mail profesor Kevin McEleny z University of Newcastle.

More articles