Vyjadřování lásky partnerovi výrazně zvyšuje jeho uspokojení ze sexu

23.6.2022 10:48 Source: Famous
Vyjadřování lásky partnerovi výrazně zvyšuje jeho uspokojení ze sexu

VARŠAVA – Sladká slovíčka, dárky a ohleduplnost, to jsou typické projevy zamilovanosti a mladé lásky na počátku vztahu. Tehdy také lidé hodnotí většinou velmi pozitivně také sexuální život s partnerem. Ale podle polských psychologů může vyjadřování lásky zvýšit sexuální uspokojení také po letech vztahu. Prokázali totiž, že páry, které si vyjadřují lásku – slovně, činy či dárky – hodnotí lépe svůj sexuální život.

Lidé se liší ve způsobech, jakými vyjadřují náklonnost. Někdo používá slova, jiný sází na dárky, další se spíš zaměřuje na láskyplné chování a ohleduplnost. Tým psycholožky Olhy Mostovové z Varšavské univerzity pátral po tom, jaký jazyk lásky zvyšuje sexuální uspokojení mezi partnery. Provedli studii u 100 heterosexuálních párů, které byly spolu od šesti měsíců do čtyřiadvaceti let. Účastníci byli ve věku sedmnáct až osmapadesát let a každý z nich vyplnil dotazník s otázkami vyvinutými v předchozím výzkumu jazyku lásky.

Dotazník hodnotil to, jak partneři vyjadřují sovu lásku jeden druhému, a naopak jaký styl vyjádření lásky od partnera jim nejvíce pomáhá cítit, že jsou milováni. Tyto údaje umožnily psychologům z Varšavy rozeznat míru nesouladu v každém páru. Autoři hodnotili také spokojenost účastníků se vztahem, sexem či vzájemnou empatii.

Z analýzy vyplývá, že bez ohledu na pohlaví partneři hodnotili svůj sexuální život i kvalitu vztahu lépe, když jim partner (jakkoli) vyjadřoval lásku. Více spokojeni byli ti partneři, jejichž protějšek volil takový jazyk lásky, jaký očekávali. Kupříkladu někdo očekává, že mu druhý bude často říkat miluje tě, ale on místo toho raději kupuje dárky a vyjadřuje lásku beze slov. I když dotyčný vyjadřuje lásku (dárky), nevolí způsob (slova), jaký jeho partner očekává. Nicméně ze studie vyplývá, že je lépe vyjadřovat lásku jakkoli než vůbec. I když onen jazyk lásky (způsob, jakými ji partner projevuje), nemusí ladit s tím, jaký jazyk jeho protějšek očekává.

„Z naší studie vyplývá, že lidé, kteří lépe reagují na vzájemné preference jazyka lásky, jsou spokojenější se svými vztahy a sexuálním životem,“ tvrdí autoři Olha Mostovová a docent Maciej Stolarski z Varšavské univerzity.

23.6.2022 10:48

More articles