Úspěšnost umělého oplození se po čtyřicítce otce výrazně snižuje

27.7.2022 21:07 Source: Famous
Úspěšnost umělého oplození se po čtyřicítce otce výrazně snižuje

LONDÝN – Věk otce ovlivňuje úspěšnost umělého oplození. Vědci mají první důkazy o tom, že se míra živě narozených dětí výrazně snižuje, pokud je otci více než čtyřicet let v době, kdy jsou mu odebrány spermie pro umělé oplození. Věk muže hraje mnohem důležitější roli, než se dříve myslelo.

Když se hovoří o biologických hodinách, většinou se zmiňují ženy. U těch se po pětatřicátém roce života výrazně snižuje plodnost. Šance na přirozené početí u nich klesá, přibývá problémů během těhotenství a porodu a zvyšuje se riziko poruch u dítěte. Ale ani muži nejsou stejně kvalitními nositeli genetické informace po celý život, i když jim po celý život varlata produkují spermie. Jenže po čtyřicítce jsou tyto pohlavní buňky plné genetických a jiných vad, které jednak snižují šanci na úspěšné početí, ale také zvyšují riziko, že počaté dítě bude mít genetické či vývojové vady a různá onemocnění.

Vliv věku otce by mohl hrát důležitější roli, než se dříve myslelo. Minimálně v případě, že se chce muž stát otcem pomocí umělého oplození.

Z analýzy téměř devatenácti tisíc cyklů umělého oplození vyplývá, že u žen ve věku od pětatřiceti do čtyřiceti let se výrazně snižuje šance na úspěšné početí dítěte a dokončení těhotenství, pokud má jejich partner čtyřicet let a více.

„Je zřejmé, že je velmi důležité, abychom neignorovali věk otců, pokud máme klienty správně informovat o výsledcích oplození a o jejich plodnosti. Ženin věk samozřejmě hraje velkou roli, ale ne všechno by mělo být zaměřeno na její biologické hodiny. Nyní víme, že u žen v určitém věku je věk otce důležitější, než se dříve myslelo, pokud jde o míru živě narozených dětí,“ uvedla jedna z autorek studie profesorka Geeta Nargundová z Londýna.

27.7.2022 21:07

More articles