Mezi symptomy dlouhého covidu patří nově porucha erekce a vypadávání vlasů

8.9.2022 13:18 Source: Famous
Mezi symptomy dlouhého covidu patří nově porucha erekce a vypadávání vlasů

BIRMINGHAM – Vypadávání vlasů a porucha erekce byly na základě nejnovějších výzkumů zařazeny na již velmi obsažný seznam symptomů dlouhého covidu. Mezi nejčastější dlouhodobé symptomy patří stále ztráta čichu, dušnost a bolest na hrudi, mezi méně časté byly zařazeny amnézie, porucha erekce, halucinace, neschopnost provádět známé pohyby nebo příkazy, únik z konečníku či vypadávání vlasů.

Zhruba tři procenta populace trpí symptomy, které přetrvávají déle než čtyři týdny po nákaze virem SARS-CoV-2 a rozvoji onemocnění COVID-19. U některých ale trvají i dva roky. Na celém světě jsou hlášeny už miliony takových případů.

Ženy a mladší lidé trpí dlouhým covidem častěji než muži a starší osoby. Starší lidé ale zase častěji onemocnění závažnou formou této choroby, která může být i smrtelná.

„Tento výzkum potvrzuje to, co pacienti říkali lékařům a politikům po celou dobu pandemie, že příznaky dlouhého covidu jsou extrémně široké a nelze je plně vysvětlit jinými faktory, jako jsou rizikové faktory životního stylu nebo chronické zdravotní stavy. Symptomy, které jsme identifikovali, by měly pomoci klinickým lékařům a vývojářům klinických pokynů zlepšit hodnocení pacientů s dlouhodobými účinky Covid-19 a následně zvážit, jak lze tuto zátěž symptomů nejlépe zvládnout,“ míní autor studie profesor Shamil Haroon z University of Birmingham.

Lidé, kteří byli pozitivně testováni na virus, hlásili dvaašedesát různých příznaků během prvních dvanácti týdnů po počáteční infekci mnohem častěji než ti, kteří virus nikdy neměli.

Výsledky byly publikovány v odborném časopise Nature Medicine.

8.9.2022 13:18

More articles