Promiskuita v mládí nijak nesnižuje šanci uzavřít manželství

17.11.2022 10:23 Source: Famous
Promiskuita v mládí nijak nesnižuje šanci uzavřít manželství

SALT LAKE CITY – Vědci z univerzit v Utahu a Oklahomě, dvou poměrně konzervativních států, které se stále snaží stigmatizovat promiskuitní chování, přišli s poměrně nepřekvapivým zjištěním. Mezi lidmi, kteří si v mládí užívají nezávazný sex, není později v životě o nic méně manželství než mezi těmi, kteří mají za život jednoho či dva sexuální partnery.

Někteří konzervativní morálkou ovlivnění sociální psychologové se snažili dokázat, že promiskuitní mládež má později v životě problém uzavřít monogamní manželství a vydržet v něm. Ale to podle vědců z Utahu a Oklahomy neplatí. Z jejich analýzy vyplývá, že mladí lidé, kteří jsou promiskuitní, sice vstupují do manželství později, ale nejsou v tom nijak méně úspěšní ve srovnání s těmi, kdo mají za život jen několik sexuálních zkušeností s různými osobami.

Autoři analyzovali údaje o téměř devíti tisících lidí, kteří byli sledováni po dobu osmnácti let. Během té doby byl pozorován jejich sexuální život a dlouhodobé vztahy. Ačkoli jedinci, kteří se chovali zpočátku promiskuitně vstoupili do manželství později, v jejich skupině bylo na konci studie stejně tolik manželství jako ve skupině, která byla nepromiskuitní.

„Myslíme si, že vliv většího počtu sexuálních partnerů na pravděpodobnost, že promiskuitní člověk uzavře manželství, je dočasný. Odráží to prostě jen fakt, že v životě těchto lidí existuje období, kdy si užívají sexuální aktivity s menším citovým připoutáním. Z naší studie ale nevyplývá, že by fakt, že mají více sexuálních partnerů, znatelně ovlivnil jejich šanci na uzavření manželství z dlouhodobého hlediska. Ačkoli byly heterosexuální ženy historicky stigmatizovány kvůli náhodnému sexu, naše analýzy naznačují, že to nemá vliv na jejich život v dlouhodobém měřítku. U žen s více sexuálními partnery je stejně pravděpodobné, že se vdají, jako u panen, i když promiskuitní ženy o něco později,“ tvrdí autoři.

Jistá část promiskuitních osob se nikdy neožení či nevdá, ale stejně tak část paniců a panen nikdy nevstoupí do manželství. V obou typech populace je však počet uzavřených manželství téměř stejný.

More articles