Ženy dávají v plodných dnech přednost mužnějším obličejům, ale jen velmi slabě

4.1.2023 11:50 Source: Famous
Ženy dávají v plodných dnech přednost mužnějším obličejům, ale jen velmi slabě

LOS ANGELES – Sociální psychologové před lety navrhli hypotézu ovulačního posunu dobrých genů. A to na základě pozorování, že v plodných dnech menstruačního cyklu žena dává přednost mužům s „lepšími geny“, tedy těm s mužnějšími rysy. Podle kalifornských odborníků je účinek ovulace ale velmi slabý a v praxi se jim řídí jen některé ženy.

Tým profesorky Karen Wuové sledoval chování žen při speeddatingu, tedy seznamování narychlo. Všechny účastnice hodnotily kvality muže a to, jak moc po něm touží. Obličeje a postavy mužů byly zhodnoceny objektivní analýzou maskulinních rysů. A u žen byla také měřena hladina pohlavních hormonů v krvi, aby se zjistilo, v které části menstruačního cyklu se nacházejí.

Z analýzy vyplývají smíšené výsledky hypotézy ovulačního posunu dobrých genů. Kupříkladu ženy se vůbec nelišily v preferencích týkajících se mužovy výšky v průběhu menstruačního cyklu. Pro ženy byla tato vlastnost u muže stejně důležitá v době, kdy byly plodné, i když byly zcela neplodné. Omezený byl také vliv ovulace na preference dalších rysů maskulinity – průměrné zhodnocení maskulinity obličeje, těla, hlasu, osobnosti a pohybu/manýrismu muže.

Pouze u tří ze čtyř měření obličeje byly nalezeny ovulační posuny. To znamená, že ženy, které byly plodnější, hlásily větší přitažlivost k mužům s mužskými rozměry obličeje – hranatější obličej, výraznější lícní kosti apod.

„Ačkoli jsme u tří ze čtyř maskulinních rysů obličeje prokázali vliv ovulace na preference ženy, v praxi se to projevilo minimálně. Ženy těmto svým preferencím nepodléhaly v tom, jestli dali muži další šanci, nebo ho naopak odmítly,“ dodávají autoři z California State University v Los Angeles.

Výsledky mají podle samotných autorů mnohé rezervy také kvůli tomu, že testování bylo provedeno jen na Američankách asijského etnika.

More articles