Sapiosexuálů zdánlivě přibývá, ale spíš je to jen móda

28.4.2023 12:32 Source: Famous
Sapiosexuálů zdánlivě přibývá, ale spíš je to jen móda

LONDÝN – Ať se nám to líbí, nebo ne, značnou součástí lásky je pudová potřeba se rozmnožovat. Přitažlivost mezi partnery je tak velmi silně ovlivněna sexualitou a fyzickými vlastnostmi. Člověk je ale tvor komplikovaný a do hry zvané láska vstupují také psychické aspekty. A zatímco někteří lidé jsou až příliš pudoví a kladou důraz především na fyzickou dokonalost a silné sexuální impulzy, v posledních dvaceti letech se v populární kultuře začalo hovořit o opaku, tedy lidech, které přitahuje hlavně partnerova inteligence. Těmto se pak říká sapiosexuálové.

Předpona sapio vychází z latinského sapiens – rozumný. Jenže podle evolučních expertů je to stále jen hra sexuality a přírodního výběru. Inteligence je jen jedna z kvalit partnera, která zaručuje jak kvalitní potomky, tak šanci, že se protějšek o ně bude ochotně starat. Inteligence je tedy projevem fyzických kvalit – kvalitní DNA. Proto je také inteligence sexuálně přitažlivá. U některých lidí může být ale skutečně důležitější než fyzické atributy, které rovněž vypovídají o zdraví a celkové kondici partnera. Fyzicky atraktivnější lidé mívají silnější imunitní systém a zdravější geny, proto jsou při výběru protějšku takovým magnetem. Aspoň pro mnoho lidí.

„Sapiosexualita se v posledních letech stala populárním termínem označujícím jedince, které sexuálně přitahuje především inteligence nebo intelekt. Zatímco fyzická přitažlivost může stále hrát roli v každém vztahu, sapiosexuální osoba klade větší důraz na duševní spojení a intelektuální kompatibilitu. Inteligence je pro sapiosexuála nejvyšší prioritou a na povrchní fyzické vlastnosti klade menší důraz,“ vysvětlila deníku The Mail psycholožka zaměřující se na lidskou sexualitu Barbara Santiniová.

„Sapiosexualita je relativně nová terminologie, která má široké konotace založené na kontextu. Je to termín, který se stal hovorovějším v posledních několika letech. Je třeba poznamenat, že sapiosexualitu lze vykládat široce a zahrnuje vše od přednostního vyhledávání inteligence ve vztazích nebo partnerstvích až po sexuální a téměř obsesivní potřebu inteligence u partnera a se všemi ostatními fyzickými, emocionálními, genderovými a orientačními vlastnostmi, preferencemi a potřebami. Je těžké přesně posoudit, kolik lidí spadá pod tento pojem, neboť inteligentního partnera chce většina lidí,“ uvedla pro The Mail psychiatrička doktorka Ramya Mohanová z Londýna.

Ačkoli někteří experti považují sapiosexualitu jen za módní věc, která není v pravém slova smyslu skutečným fenoménem lidské sexuality, pokud se někdo sapiosexuálem označuje, pak je to člověk, který se sexuálně vzruší z toho, že je protějšek nadmíru inteligentní. Nikoli z toho, že je fyzicky přitažlivý.

More articles