Erotické pomůcky a hračky můžou také obsahovat nebezpečné ftaláty

22.11.2023 10:10 Source: Famous
Erotické pomůcky a hračky můžou také obsahovat nebezpečné ftaláty

DURHAM – Ftaláty se do plastových výrobků přidávaly proto, aby byly měkčí a pružnější. Odolnost namáhaných plastových výrobků ale byla vykoupena tím, že se ftaláty dostávaly do lidského organismu a působily vážné zdravotní problémy – diabetes, hormonální poruchy a neplodnost. Proto jsou ftaláty zakazovány v dětských hračkách, kojeneckých potřebách a obalech na potraviny. Jenže mnohdy nejsou regulovány u erotických pomůcek. Jejich používáním se pak nebezpečné ftaláty můžou dostávat do těla.

Tým z Dukeovy univerzity a Appalačské státní univerzity v USA varuje před možným nebezpečím. Vědci totiž zjistili, že sexuální hračky obsahují také ftaláty, které mohou ovlivňovat hladinu hormonů a jsou přítomny v koncentracích, které překračují varování amerických spotřebitelů.

Nejvíce částic se ftaláty se v odborných testech uvolňovaly z análních hraček.

„Tvrdíme, že vzhledem k tomu, že naměřená přítomnost ftalátů v našem malém vzorku překračuje limit podle předpisů americké Komise pro bezpečnost spotřebitelských výrobků (CPSC) v dětských hračkách, je z hlediska ochrany veřejného zdraví rozumné zkoumat, zda hrozí vážné zdravotní problémy i při používání erotických hraček,“ uvedla hlavní autorka studie doktorka Joana Sipeová.

Dnes už lze na trhu najít výrobky bez ftalátů s patřičnými certifikáty. I v případě erotických hraček je tedy zapotřebí vyhledávat výrobce, kteří zaručí, že ftaláty nejsou v jejich produktech použity.

22.11.2023 10:10

More articles