Extrémní libido po propité noci je způsobeno narušením rovnováhy mozkových přenašečů

22.3.2024 13:33 Source: Famous
Extrémní libido po propité noci je způsobeno narušením rovnováhy mozkových přenašečů

NEW YORK – I když alkohol prokazatelně povzbuzuje k promiskuitě, značná část lidí, kteří během noci vypili více než doporučené množství alkoholu, zažívá až druhý den po konzumaci nejen kocovinu, ale také extrémní chuť na sex. Týká se to hlavně mužů. Toto robustní libido je přitom vyvoláno narušením rovnováhy neurotransmiterů neboli nervových přenašečů v mozku a také zvýšenou hladinou testosteronu.

„Chronická konzumace alkoholu narušuje rovnováhu neurotransmiterů v mozku, včetně dopaminu, serotoninu a endorfinů. Jak se tělo během abstinence snaží obnovit normální hladinu těchto látek, může docházet ke kolísání nálady a vzrušení, což může vést ke zvýšené sexuální touze,“ vysvětluje neuropsycholožka doktorka Sanam Hafeezová z New Yorku.

Přibližně dvanáct hodin poté, co člověk přestane pít a začne se dostavovat kocovina, začne hladina dopaminu klesat. Zatímco snížená hladina dopaminu může vést ke snížení libida a sexuální dysfunkci, lidé s kocovinou vyhledávají sex ve snaze zvýšit hladinu tohoto hormonu a cítit se lépe. Sex uvolňuje dopamin spolu s dalšími chemickými látkami, které zlepšují náladu, jako jsou endorfiny a oxytocin.

Výzkumy týkající se libida při kocovině jsou velmi omezené. Jedna z prvních podrobných studií pochází z Washingtonské univerzity a Kinseyho institutu a její autoři zjistili, že ve hře je kombinace různých faktorů a mezi nimi právě nerovnováha v přenašečích v mozku a také změněná hladina testosteronu v krvi. Zvláště u žen pak alkohol hladinu testosteronu zvyšuje, přitom testosteron podporuje chuť na sex.

More articles