Prozření

6.4.2019 09:31 · 579 views Menieux

Už nějakou dobu jsem členem jedné facebookové skupiny, která má v názvu zcela mystifikačně uvedeno slovo "Seznamka". Ten titul jí nepřísluší zejména proto, že na seznamce je prvotním zájmem členů se seznámit. V téhle (a nepochybně i spoustě dalších jí podobných skupin) je cílem blemcat o všech možných i nemožných záležitostech, leckdy i natolik bizarních, že nad nimi zůstává rozum stát a člověk může jen přemýšlet, zda to autor toho příspěvku myslel vážně, nebo se pouze jedná o trolling nejhrubšího zrna.

Ale to není koneckonců důvod, proč jsem se dnes cítil inspirován pro napsání tohoto blogu. Velká řada výše zmíněných příspěvků se týká mezilidských vztahů, mezi nimiž zabírá samozřejmě stěžejní místo propírání vztahů mužů a žen - přece jen jsou tam muži i ženy s mnoha pohledy na věc a koneckonců hrajou si tam na seznamku, tak proč nezískat nějaké pohledy z druhé strany, že. Při pročítání komentářů je tam vidět mnoho mužů s typicky mužským pohledem na věc, mnoho žen s typicky ženským pohledem na věc, výrazně menší množství mužů a žen, kteří si své pohledy na věc jakoby prohodili, a pak některé extrémy. To je například jeden chlap, který v každém svém příspěvku současně shazuje sám sebe a nadává na všechny ženy, jaké jsou šílené zlatokopky, a nedá si říct a nedá, že není možné ho ani litovat, protože jeho tvrdohlavost přesahuje Einsteinovu definici šílenství tak o sto padesát procent. A pak taky jeden neuvěřitelný šovinista, jehož všechny příspěvky křičí do světa "proletářky všech zemí, spojte se a dejte mi přes hubu", ale jehož dnešní příspěvek se ukázal být tou poslední kapkou, jež naplnila pohár mého vědomí a nastal vzácný jev, který na západě dokáže popsat snad pouze věta "I had an epiphany".

Přestože každý příspěvek toho chlapa má naprosto nepokrytý náboj agresivního nepřítele ženského plemene, který snad ani mnohonásobná zklamání nemohou dost dobře ospravedlnit, málokdo má podobně jako on odvahu přiznat, že chápe, že cíle obou pohlaví se v zásadě diametrálně rozcházejí.

V podstatě tak do 40 let naprostá většina chlapů chce sex, sport a dostatek regenerace mezi tím na další sport a sex. Po čtyřicítce, kdy se regenerace zpomalí natolik, že už sport v dostatečné intenzitě nezvládnou, to sice většina vzdá, a zůstanou v módu sex a regenerace na další sex, ale de facto všechno, co mezitím s holkou dělají, je jen proto, aby neztratili právo na další sex (zejména proto, že ve věku 40+ už mnoho holek, které jsou ochotné dávat sex za sex, prostě a jednoduše neokouzlí). Ti línější a asexuálnější pak místo sexu mají na prvním místě teplou večeři a "pohodu" (čti klidné večery, kdy je nikdo neotravuje a oni mohou v klidu shlédnout jakýkoli televizní program se zrovna namane, v nejhorším případě třeba i Ordinaci v Růžové zahradě)

Ženy oproti tomu mají obvykle úplně jiné priority, ať už je to materiální zajištění, naplnění mateřského pudu, naplnění jejich intelektuálních očekávání nebo iluze toho, že jsou milovány a chtěny. Že výměnou za to musejí nabídnout sex, je jen malá daň. Jen mnohem menší procento žen fyzickou lásku milují tak jako muži a je pro ně tedy na stejném místě v žebříčku hodnot jako u mužů. To samozřejmě neznamená, že ty první by sex neměly rády. Jen jsou ochotny a schopny si jej odříct, dokud nenajdou někoho, kdo naplní jejich prioritní zájmy.

Není pak divu, že je pro téměř všechny muže tak těžké dnes někoho najít na jakékoli seznamce, tím hůře právě zde na té amatérské. Především tady se totiž setkává v celé své kráse ta naprostá většina mužů, co mají sex na prvním místě, s tou naprostou menšinou žen, jež jsou na tom podobně. Ano, i zde samozřejmě najdeme ženy z té druhé skupiny, jenže ty sem zavítaly tak nějak spíše ze zoufalství. Jinde to totiž o mnoho lepší není a tak sem nakukují s nadějeplnými (a nutno přiznat, že také zcela nerealistickými) představami, že tu je zrovna někdo, kdo překoná všechny překážky, jež mu stavějí do cesty v podobě svých očekávání nebo často přímo požadavků, skolí tu patnáctihlavou saň nedůvěry, která za ty roky zklamání nabyla na síle skoro až gargantuanské, a zachrání princeznu z nejvyššího patra zakletého zámku zvaného samota.