Štěstí

27.7.2021 09:59 · 1,202 views clovekbeziluzi

Spousta filozofů a básníků se již mnohokrát zabývalo otázkou, která by vysvětlovala, co je to štěstí. Existují básně, existují písně, určitě existují i nejrůznější vědecké studie, ale lidstvo si tu otázku klade stále dokola.
Každý z nás má na štěstí svůj vlastní pohled, pro někoho je to existence peněz nebo majetku, jiný člověk štěstí vidí v dobrém zdraví sebe i svých nejbližších. Štěstí má určitě i stařík jdoucí o holi přes silnici jen kousek za zatáčkou, ze které se vyřítí automobil s řidičem vlastnícím teprve měsíc řidičské oprávnění. Vlastně v tu chvíli mají štěstí oba.
Jedna věc je mít štěstí a druhá být šťastný. Být šťastný může být stejně tak bezdomovec jako majitel prosperující firmy, malé děcko na pískovišti nebo člověk odcházející ve zdraví do starobního důchodu. Každý z nás ten pocit zná, je krásný, sladký, opojný. Být šťastný je návykové a zrádné zároveň. Člověk se zároveň stává slabým a zranitelným a často to nezáleží na něm, kdy o ten nádherný stav přijde.
Sám jsem měl nedávno tu čest být na okamžik šťastný a jsem za tu zkušenost rád. Važte si svého štěstí a vychutnávejte si své šťastné stavy, protože nikdy nevíte, kdy skončí.