Někdo to rád hot :-)

14.4.2024 04:58 · 585 views MiaMia---

Aneb jak se ne-spálit.


Máš na okně něco od Prokopce. Já. Co to je? Kdybys chodila dřív, věděla bys to, sháněl se tu po tobě. Sdělila mi přejícně kolegyně. Pan Prokopec je majitel baráku kde makám.Není to žádnej chudák, vlastní půl Brna a něco má i v Praze ale pst. Je to moc prima člověk v nejlepších letech, bude mu šede. Udržuje se denním během a vybíráním nájemného. Ten do smrti nemusí dělat. Známe se dvacet let. Netrvalo dlouho a nakazila jsem ho pěstováním. For je v tom že náš desetiletej banánovník neměl nikdy ani jeden banán, zatímco zmíněný pan P. sklízí metráky. Z mnou darovaného. Taková nespravedlnost! :-)

Asi před třemi lety za mnou přišel do kanclu a prej: Já vám musí něco ukázat, vy jste mě úplně nakazila. A vytáhl jakejsi seznam jarních kytek, co si objednal, když viděl fotky mé jarní zahrádky. No, kolem 10 kilo toho mít mohl. Ale tak co, mě to těší, a on si to může dovolit. Já taky, tedy myslela jsem si až do doby, než na to padl můj desetiletej spořák. Když musíš tak musíš.


Dům, kde pracuji, nebo spíše, kancl, kde jsem dříve pracovala, je ze sedmnáctého století a má strašně výhodnou polohu oken pro pěstování. A hlavně metrové parapety. Tam se toho vešlo! Slunko tam šlo už odrána, takže i ibišky různých barev kvetly imrvere celý rok. I v zimě. Pan P. je obdivoval spolu se mnou. Po letech jsme se posunuli na vyšší level, že mě na mých narozeninách představil i své přítelkyni typu Douchové z Vrchní prchni. Na takového zazobance bych si tipla spíš něco ve stylu Moniky B. Manželku nemá, to by se musel dělit.

A pěstuje chilli papričky.


A teď koukám na okno s darovanými rostlinkami. Mají vzorně cedulky. Názvy jako Jalapeno nebo habanero jsem už kdysi slyšela. Ale Chocolate nebo Trinidad bude mé chilli poprvé. Pátrám po strýci Googlovi a ten mě poučí o jakýchsi stupních ostrosti.

Střih. Po měsící vinou deštů nápisy na cedulkách zmizí. Paráda.

Střih doba sklizně. Každý den se chodím se zvědavostí koukat, jakou barevnou škálu od fialové po červenou mi mé výpěstky nabízí. Nojo? Ale kdy se to vlastně sklízí?Jakou to má být výslednou barvu? Včera byla zelná dnes červená a pozítří fialová! Ochutnat to nejde, to by mě odvezli na gastro jako mého strýce co si jich pár přihodil do čalamády a museli mu vyplachovat žaludek. Protože kdo zná a zpracovává chilli ví, jak zákeřné dokáže být neodhadnuté množství.

Tati, jdu najít nějaké recepty a uděláme nakládané papriky. Mamka asistuje krájením zelí a já s ťatkou nepozorovaně vhodíme kousek chilli do každé pětilitrovky. Jednu dobu se mi zdá, že je mamka nějak nesvá. A že má pořád nějak divně zkroucenou ruku v pěst. Mami, roztáhni prsty. Brání se. Pak z ní vypadne hrst rozdrcených chilli papriček. Chudák maminka, dlaň celou spálenou, muselo ji to strašně bolet. Vždyt zkušený pěstitel chilli zpracovává jen v rukavicích.Když já nechtěla abyste dopadli jako Jarek /strýc/.

S papričkami je to přesně jak s dobrým sexem. Správná dávka -někdy stačí špetka, aby to bylo hot-chilli :-)